TRANSNATIONAL PROJECT MEETING 5 - POLAND

- gospodarz spotkania Zamojskie Towarzystwo Oświatowe

- czas trwania 23-24.08.2022r

- uczestnicy: przedstawicieli instytucji partnerskich, przedstawicieli instytucji goszczącej

- Spotkanie poświęcone podsumowaniu realizacji projektu, administracji, ewaluacji, wdrażaniu, szczegółowej ocenie bazy dydaktycznej do nauczania programowania w szkole podstawowej. Podczas spotkania zorganizowano Konferencję Upowszechniającą się z udziałem kilkudziesięciu uczestników krajowych i zagranicznych. Konferencja zostanie uruchomiona z lokalnymi mediami. Wizyty w lokalnych instytucjach działają na zasadzie doskonałej praktyki i pogłębiają kierunek na temat systemów edukacji. Omówiono kwestie ewaluacji i Raportu Końcowego projektu.

Prezentacje z Konferencji Upowszechniającej (uczestniczyło 62 uczestników, w tym 15 gości z zagranicy):

• Prezydent Miasta Zamość, Pan Andrzej Wnuk, Dyrektor Wydziału Oświaty Pani Agnieszka Kowal, Prezes Zarządu Zamojskiego Towarzystwa Oświatowego Pan Andrzej Mazurkiewicz
  • „Nauczanie programowania w szkole podstawowej jako element nauczania – moja wizja” - prof. dr hab. Maciej M. Sysło, twórca polskiej podstawy programowej nauczania informatyki w szkole podstawowej i liceum ogólnokształcącym.
  • „Rezultaty projektu i ich wykorzystania w praktyce”/„Wyniki projektu Erasmus+ CodeInnova w praktyce” – Bogusława Denys, dr Bogusław Klimczuk; Zamojskie Towarzystwo Oświatowe
  • „Podstawa programowa nauczania w szkole podstawowej”/ „Podstawa programowa nauczania w szkole podstawowej” - Jukka Lehtoranta, Juho Liedes, Marika Peltonen, Mikko Vesisenaho; Uniwersytet Jyvaskyla, Finlandia
  • „Scenariusze lekcji jako element projektu – doświadczenie chorwackie”/ „Scenariusze lekcji w ramach projektu: Chatbot Cookbook”- Ivana Ružić, Siniša Stričak; I. Osnovna Škola Čakovec, Chorwacja
  • „Podręczniki i platforma internetowa jako wsparcie narzędzi nauczania programowania w szkole podstawowej”/„Aplikacja ASYSTENT – rewolucja w przygotowaniu do nauczania” - Tanja Djaković , Krsto Lončarić ; Školska knjiga dd, Chorwacja
  • „Testowanie produktów projektu – doświadczenie szkolne”/Testowanie produktów projektu – doświadczenie szkolne” – Maria José Silva de Almeida Rodrigues, Marco Hélder Calçada Fernandes, Vítor Manuel Alexandre Almeida Silva; Agrupamento de Escolas de Fornos de Algodres Portugalia
  • Program Erasmus+ jako narzędzie wsparcia rozwoju szkół – prezentacja „Tu zaczyna się szkoła” – Przedstawiciel Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji, Narodowej Agencji Programu Erasmus+, Pani Joanna Srebrzyńska

Spotkania wymienione przez instytucje partnerskie projektu i współfinansowane
przez Unię Wspólnoty w ramach Programu Erasmus+.